Când te gândești să te apuci de sudură, te întrebi probabil, cât de dificil îmi va fi? Înainte să te arunci cu capul înainte, poți cerceta domeniul pentru a determina cât de grea este sudarea de fapt.

Deci, cât de greu este să sudezi? Pentru cei mai mulți oameni, a învăța să sudeze este de la moderat la foarte dificil, deoarece este o activitate practică unde trebuie să pui efectiv mâna la lucru, și necesită mai mult efort decât să citești doar teorie. Sudarea este o activitate foarte dificilă de făcut pentru majoritatea oamenilor, pentru că e nevoie de mulți ani de practică, pe lângă partea teoretică de a învăța cum se sudează.

O mare parte din acest lucru depinde de o varietate de factori. Unii vor învăța să sudeze mai repede, dar se vor chinui atunci când va veni vorba de a suda efectiv. Alții vor excela la ambele. Iar alții nu vor deprinde deloc îndemânarea necesară sudării. Trebuie explorați factorii care contribuie la dificultatea de a învăța cum se sudează.

Ce factori vor determina cât de grea este sudarea?

A învăța să sudezi în mod corespunzător necesită o serie de lucruri:

1. Cunoștințe

Vei avea nevoie să înțelegi nu numai chimie de bază, și de asemenea, dedesubturile sudării, inclusiv cele mai bune practici și sfaturi pentru a avea mult succes.

2. Timp pentru aplicarea practică a cunoștințelor

Durează cel puțin câțiva ani de zile pentru a stăpâni sudarea. Ca orice abilitate, sudarea va necesita timp și energie pentru a fi învățată, astfel încât să fie executată corect și eficient.

3. Răbdare

Să înveți să sudezi nu se întâmplă peste noapte. Nu poți (sau cel puțin, nu ar trebui) pur și simplu să te uiți la un video de pe YouTube sau să citești un articol de blog, apoi să încerci imediat să sudezi. Te poți răni grav sau cel puțin, să cheltui foarte mulți bani. Ai răbdare atunci când înveți și fii conștient si pregătit mental că vei eșua.

4. Un profesor priceput

Un instructor cu experiență te va face și mai bun la sudare. Ca orice altă meserie, ar trebui să găsești cea mai bună școlarizare și / sau profesor pentru a te educa în mod corespunzător pe măsură ce înveți să sudezi.

5. Să fii inteligent în ceea ce privește siguranța

Sudarea este incredibil de periculoasă dacă nu ești atent și dacă nu știi ce faci. Va trebui să investești timp și bani în echipamentul de siguranță potrivit, astfel încât să nu te rănești.

6. Bani

Poți câștiga mulți bani ca sudor, dar trebuie să fii dispus să investești în echipamentul potrivit. Acest lucru înseamnă să nu te mulțumești cu aparate de sudură, accesorii și echipamente de siguranță ieftine, deoarece acestea îți pot dăuna ție sau afacerii tale în viitor.

Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care se iau în considerarea pentru a determina cât de grea poate fi sudarea. Dacă nu pui accentul pe elementele de mai sus, asta îți va face curba de învățare mult mai lungă.

Cel mai rapid mod de a învăța să sudezi

Oricât ne-am dori să poți afla tot ce trebuie să știi despre sudare de la acest site, asta nu se poate. Poți învăța noțiunile de bază și poți găsi o grămadă de informații despre ceea ce trebuie să știi, dar nu vei stăpâni abilitatea până când nu ai petrecut mult timp exersând sudura.

Deci, cele mai rapide căi pentru a învăța cum să sudezi sunt:

1. Găsește un loc de muncă ca sudor

Probabil că nu vei găsi un job de sudor fără experiență. Dar ca ucenic, poți lucra cu un sudor cu experiență care să te învețe meserie practic (sau de la care ‘să furi meserie’). Acesta este un fel de stagiu de ucenicie sau internship, deci nu va fi cel mai tare loc de muncă din lume, dar îți va oferi cel puțin o șansă de a învăța meseria.

2. Găsește un job care să-ți permită să sudezi des

Nu trebuie neapărat să fii sudor sau ucenic sudor pentru a învăța să sudezi. Iată mai multe joburi ce implica sudarea zilnică sau săptămânală, pe care le poți analiza:

 • Asamblori și fabricanți. Aici vei suda pentru a realiza retușuri de finisare pe obiecte precum electronice, jucării și computere, dar și obiecte mai mari, cum ar fi bărcile și aeronavele.
 • Ca producător de boilere, vei face confecții de oțel din lucruri cum ar fi tuburi și plăci, și te vei deplasa de obicei la locație pentru a face acest lucru (gândește-te la poduri și echipamente miniere).
 • Bijutier, prelucrători de piatră prețioasă și metal. Acesta este un alt tip de sudare, în cazul în care vei petrece cele mai multe zile de lucru pe bucăți mici de metal prețios sau bijuterii scumpe.
 • Mașiniști și producători de matrițe. În această meserie, vei lucra în primul rând la unelte și mașini de sudură utilizate în transport sau construcții (de exemplu, autobuze, unelte de construcții, automobile).
 • Lucrători cu tablă. Vei suda foi mari de metal pentru a face foi mai mari, care merg în producția altor produse.
 • Instalatori și montatori de conducte. Este posibil să nu sudezi la fel de des, dar în acest domeniu, vei suda atunci când instalezi instalații sanitare și montezi conducte în clădiri rezidențiale și comerciale.
 • Lucrători pe mașini din metal și plastic. Vei configura și vei opera mașini care intră în producția de piese din metal și plastic.

După cum vezi, există o serie de meserii din care poți alege care nu sunt de sudură în mod specific, dar vei învăța meserie rapid și vei reduce timpul necesar pentru a deveni mai bun la sudare.

La ce să fii atent când alegi o școală bună de sudură

Înainte de a te decide cu privire la o școală de sudură bună, asigură-te că ți-ai alocat timp pentru a citi despre sudare, care sunt argumentele pro și contra, și dacă este calea cea bună de carieră pentru tine.

Reține, nu te apuci de sudură pentru a deveni bogat (dar poate fi o carieră plină de satisfacții), și va fi nevoie să poți suporta lucrul în jurul căldurii până la temperaturi ridicate și în situații periculoase.

Dacă ai stabilit că este timpul te apuci de un curs de sudura, iată ce așteptări ar trebui să ai de la o școală bună de sudură:

 • Sudarea de țeavă și placă metalică
 • Sudarea într-o varietate de poziții de sudare
 • Toate procesele majore de sudare (electrod, MIG, TIG, și sudare cu arc electric)
 • Citirea planurilor
 • Inspecția sudării
 • Montarea țevilor
 • Tăierea metalelor
 • Metalurgie

De asemenea, fii conștient de timpul pe care va trebui să-l petreci la școala de sudură. Cele mai multe școli bune de sudură vor dura peste 18 luni, dar de obicei nu mai puțin de 9 luni. Fii pregătit să mergi 8 ore pe zi la școala și te poți aștepta de asemenea, să faci cursuri suplimentare dacă vrei să obții și o diplomă.

Află dacă vei primi o certificare de sudare sau un certificat de sudare – există o mare diferență. O certificare de sudare asigură că ai dovedit abilitatea ta în sudare și toate procesele cheie în domeniu. Un certificat pur și simplu afirmă că ai finalizat un program și nimic altceva.

În cele din urmă, costul și diploma sunt cei mai mari factori de luat in considerare. Ca orice altceva, vei obține ceea ce plătești pentru școala de sudură. Fă-ți temele și asigură-te că scoți din ea ceea ce plătești. De asemenea, va trebui să iei în considerare dacă dorești să faci niște cursuri suplimentare și să obții o diplomă, ceea ce te poate ajuta să fii mai dezirabil în câmpul muncii.

Sfaturi pentru a găsi timp pentru a învăța să sudezi.

Va trebui să investești timp și energie pentru a învăța cum să sudezi corect, deci iată câteva sfaturi pentru a te asigura că învățarea merge mai bine:

“Repetiția este mama învățăturii”. Ia-ți timp să faci lucrurile bine în loc să grăbești mișcările.

Eșuează rapid. E în regulă să eșuezi, de fapt, așa vei învăța cel mai bine.

Dormi suficient. Atunci când lucrezi cu echipamente periculoase, cel mai bine este să te asiguri că dormi suficient, atât pentru a păstra informațiile pe care le înveți, dar și pentru a te asigura că ești atent și te poți concentra.

Ai răbdare și fii conștient că va dura ceva timp până când vei învăța să sudezi mult și bine.