Fie că ești un sudor profesionist sau un pasionat de lucrări de bricolaj, ar trebui să știi ce sunt electrozii de sudură și care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Așadar, ce sunt electrozii de sudură? Electrozii de sudură sunt bare de sârmă ce sunt conectate cu aparatul de sudură pentru a crea un arc electric. Curentul trece prin acest fir pentru a produce un arc electric, care generează multă căldură pentru a topi și fuziona metalul pentru sudare.

Principalele tipuri de electrozi sunt:

  • Consumabili (electrozi înveliți)
  • Non-consumabili

Acest articol vă va ajuta să faceți diferența între diferitele tipuri de electrozi de sudură și vă va oferi o idee bună despre punctele forte (avantaje) și punctele slabe (dezavantaje) ale acestora, astfel încât să puteți alege cei mai buni electrozi de sudura pentru aplicațiile dvs. de sudură.

Tipuri de electrozi de sudură

Electrozii utilizați la sudura MMA și sudarea cu „sârmă” sunt exemple de electrozi înveliți consumabili. Aceștia au material de umplere ca adaos, care se topește pentru a crea îmbinări sudate.

Sudarea TIG, pe de altă parte, utilizează electrozi neconsumabili. Acești electrozi constau în principal din Tungsten, care nu se topește (spre deosebire de electrozii înveliți) datorită punctului său de topire ridicat. Acesta doar asigură formarea unui arc electric pentru sudare. Materialul de adaos este furnizat cu ajutorul unui fir care este alimentat manual.

Prin urmare, principala diferență dintre cele două tipuri de electrozi este că electrozii înveliți se topesc, în timp ce electrozii neconsumabili nu se topesc.

Cele două categorii principale se împart în continuare în mai multe tipuri de electrozi.

Electrozi înveliți (consumabili)

Electrozii înveliți sunt esențiali pentru sudura MMA. Electrozii utilizați pentru sudarea cu sârmă sunt electrozi înveliți și includ electrozi înveliți cu acoperire cu strat gros și electrozi înveliți acoperiți cu strat subțire.