Pentru a avea succes ca sudor aveți nevoie de dezvoltarea abilității de sudare și de experiența practică. Poți deveni un sudor bun doar prin practică continuă și formare profesională de calitate.

Al doilea lucru de care aveți nevoie este setul potrivit de instrumente. Pentru o industrie tehnică cum este sudarea, echipamentele și accesoriile potrivite pot face o diferență semnificativă în producție și calitatea lucrărilor produse. Accesoriile de sudură vă fac treaba mai ușoară și mai precisă. Acestea vă vor permite să faceți mai mult în mai puțin timp și să câștigați mai mult pentru eforturile depuse.

În acest articol, ne vom uita la 15 accesorii de sudare care pot ajuta sudori să devină mai productivi și mai eficienți.

Înainte de toate asigurați-vă că aveți la îndemână un extinctor și o trusă de prim ajutor. Sudarea este un câmp relativ periculos. Flacăra pe care o creați cu aparatul de sudat poate ajunge la temperaturi ridicate și sunteți susceptibil la arsuri și răniri accidentale. Păstrați întotdeauna o trusă medicală de prim ajutor la îndemână. Cel mai bun mod de a vă pregăti trusa de prim ajutor este să vă gândiți la toate lucrurile care pot merge prost și apoi să pregătiți materiale medicale pentru scenariile cele mai rele.Un extinctor este necesar pentru a asigura siguranța în atelierul de sudură. Un extinctor trebuie să fie la îndemână întotdeauna și ar trebui să fie plasat undeva aproape de zona de lucru, astfel încât să-l puteți accesa cu ușurință ori de câte ori aveți nevoie pentru a stinge focul.

1. Aparat de sudat

Aparatul de sudură este esențial pentru această profesie. Aparatul este folosit pentru a încinge metalul la o temperatură ridicată pentru a-l topi și a atașa o piesa la componentele metalice din jur. Are forma unui pistolet și are o duză la un capăt care creează o flacără electrică puternică.

Aparatele de sudură pot fi folosite pentru sudura MMA, TIG sau MIG. Trebuie să aveți un nivel mai ridicat de calificare pentru a lucra la proiecte mai bune.

Analizați  proiectele la care veți lucra înainte de a cumpăra un aparat de sudură. Aparatele de sudură MMA nu costa foarte mult și genereaza un nivel rezonabil de căldură. Sunt relativ ușor de operat și ideale pentru începători.

Aparatele de sudura TIG sunt cele mai bune în ceea ce privește puterea. Acestea oferă cea mai bună funcționalitate, cel mai înalt nivel de precizie pentru utilizatori și le puteți folosi pentru a lucra cu multe materiale. Acestea necesită un nivel mai ridicat de calificare și ar trebui să fie utilizate numai de experți.

Aparatele de sudat MIG sunt potrivite pentru utilizatorii noi sau intermediari. Acestea sunt mai puternice și oferă o precizie mai mare pentru sudare.

Poți cumpăra un aparat de sudat multifuncțional sau poți avea câte un tip de aparat de sudat pentru proiecte diferite. Acest lucru îți va oferi mai multă versatilitate și ușurință de a lucra într-o varietate de proiecte. A avea mai multe aparate de sudură poate fi scump și trebuie să te gândești cât de mult ar trebui să lucrezi și câți clienți vei avea ca să merite investiția.

2. Materiale de adaos

Fiecare tip de sudură – MMA, MIG, și TIG – necesită un material de adaos consumabil care ajută la obținerea unor rezultate excelente de sudare. Când două bucăți de metal sunt încălzite la punctele lor de topire, ambele ard și pierd o parte din metal. Pentru a realiza o piesă solidă, va trebui să adăugați mai mult material la sudură pentru a compensa această pierdere.

Aparatele de sudura MMA consuma un electrod învelit (tip de băț de metal) care arde și se alătură cele două piese de metal. Calitatea sudurii depinde de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea materialului, calitatea, varietatea de acoperire și amperajul aplicat.

Pentru sudarea MIG, consumabilele sunt un tip de electrod aplicat sub formă de sârmă metalică. Se alimentează sîrma prin pistolet, arzând și conectând piesele metalice. Tija de umplere este de obicei fabricată dintr-un amestec de oțel carbon, oțel inoxidabil și aluminiu. Gazele de amperaj și ecranare atent controlate sunt aplicate flăcării pentru a obține cele mai bune rezultate.

Aparatele de sudat TIG folosesc o tijă de umplere similară realizate din oțel inoxidabil, oțel carbon, și aluminiu. Electrodul de wolfram care asigură curentul electric nu este consumat în acest proces, arzând tija metalică în schimb.

3. Gaze de sudură

Cele mai avansate suduri au nevoie de un gaz de ecranare care ajută la protejarea electrozilor în timpul lucrului. Sudorii cu experiență înțeleg nevoia de amestecare a gazelor și păstrarea acestor butelii de gaze la îndemână pentru a munci eficient.

Cele mai frecvente gaze utilizate pentru sudare includ dioxidul de carbon și argonul. Utilizarea dioxidului de carbon pe cont propriu este potrivită pentru penetrarea metalelor mai groase, dar creează niște probleme de împrăștiere în timpul sudării. Acesta este motivul pentru care sudorii folosi un amestec de gaze pentru a obține cele mai bune rezultate. De exemplu, oțelul inoxidabil este adesea sudat cu un amestec de dioxid de carbon, heliu și argon. Sudarea din aluminiu se realizează cu o ecranare cu gaz de argon 100%.

Dacă trebuie să lucrați la o mulțime de proiecte, asigurați-vă că aveți o stocare adecvată a gazelor de sudură pentru nevoile dvs. Acest aspect poate fi costisitor și necesită timp. Cele mai multe aparate de sudură noi arată nivelul de gaze în unitate și e indicat să păstrați un rezervor de gaz în apropiere dacă nivelul este scăzut.

4. Flex unghiular

Polizorul unghiular este una dintre cele mai esențiale scule utilizate de sudori. Acestea sunt folosite pentru a netezi suprafața pieselor metalice și pentru a elimina vopseaua, zgura și alte impurități, dar le puteți folosi și pentru a tăia foile de tablă.

Puteți pune un disc de tăiat pe flex pentru a tăia metal, sau o perie de sârmă pentru a elimina vopseaua sau un disc pentru slefuire precisă.

Recomandarea este să cumpărați cel puțin două polizoare. Unul trebuie utilizat pentru tăiere, în timp ce celălalt trebuie utilizat numai pentru polizare.

5. Masa de sudură

Masa de sudură este utilizată pentru a pune ramele și foile metalice ce urmează a fi sudate. Este la fel de importantă ca aparatul de sudat și ar trebui să fie selectată cu atenție.

Factorii esențiali pentru mesele de sudură sunt înălțimea, lățimea, cantitatea de spațiu de lucru și cât de robustă este. Ar trebui să fie la nivelată și utilă pentru tot felul de lucrări de sudură.

Unele mese de lucru vin cu secțiuni găurite care permit fixarea de masă a diferitelor piese. Aceasta poate fi o modalitate foarte bună de a vă asigura că produsul final îndeplinește specificațiile de calitate necesare.

Mesele de sudură se găsesc în multe forme și dimensiuni variate și pot fi achiziționate de la furnizorii de echipamente de sudură. Dacă sunteți în căutarea unei soluții personalizate, puteți face chiar și o masă de sudură singur.

6. Cărucior de sudură

Cărucioarele de sudură sunt recomandate dacă sudați în mod regulat. Acestea facilitează mutarea echipamentului și a foilor de metal și vă oferă o soluție mobilă. Cărucioarele de sudură pot stoca echipamente de măsurat si finisaj.

În general, cărucioare de sudură constau dintr-o cutie pentru a aparatul de sudat. Dacă intenționați să utilizați coșul pentru sudarea mobilă, verificați dimensiunile aparatului și spațiul disponibil în coș înainte de a cumpăra.

Locația aparatului de sudat în cărucior este aproape de centru, cu suficient spațiu pentru a permite o butelie de gaz de dimensiuni medii să stea direct în spatele aparatului de sudat. Unele cărucioare de sudură au curele pentru a ajuta la menținerea recipientului de gaz asigurat într-un loc dedicat.

Mai mulți comercianți online oferă prețuri comparabile la cărucioarele de sudură. Căruciorul pe care ar trebui să-l cumpărați depinde de nevoile dvs. Dacă veți folosi căruciorul pe teren accidentat, atunci alegeți un cărucior mai robust. Dacă aveți un aparat de sudură mai mare, atunci spațiul de depozitare va fi criteriul principal de selecție. Dacă sunteți în căutarea unei soluții personalizate, atunci puteți chiar să proiectați și să vă construiți propriul cărucior.

7. Masca de sudura

O mască de sudură este una dintre piesele critice din categoria uneltelor de siguranță de care veți avea nevoie. Indiferent dacă polizați sau sudați, aveți nevoie de protecție atât pentru ochi, cât și pentru urechi.

Polizoarele sunt foarte zgomotoase și vă pot deteriora auzul. În mod similar, flacăra puternică produsă în timpul sudării vă poate afecta vederea. Dacă te uiți direct la arcul electric pentru prea mult timp, acesta poate deteriora grav ochii. În cazuri extreme poți chiar să orbești parțial.

Măștile de sudură au fost îmbunătățite foarte mult în ultimele două decenii. Astăzi sunt mai reglabile și vin cu suport mobil ce permite ridicarea sau coborârea măștii de protecție pe măsură ce sudați.

8. Mănuși de sudură

Este necesar să vă acoperiți mâinile în timp ce sudați. Mâinile sunt de obicei aproape de piese și pot fi arse dacă ating metalul fierbinte din greșeală.

Mănușile de sudură sunt esențiale pentru siguranța personală. Acestea nu numai că vă ajută să vă protejați pielea de căldura radiată de arcul electric, dar împiedică orice bucată din metal care s-ar putea desprinde, să ajungă pe piele.

Mănușile de sudură sunt fabricate dintr-o varietate de materiale. În general, au o căptușeală foarte groasă dar ușoară realizată din material izolant care împiedică căldura să pătrundă în interior.

Atunci când cumpărați mănuși de sudură, încercați diferite modele pentru a găsi dimensiunea potrivită. Nu luați mănuși prea mari și groase, deoarece acestea vor reduce puterea de prindere și precizia la mânuire.

În general, piesele metalice care necesita sudare nu sunt foarte netede, așa că mănușile trebuie sa ofere o aderență bună. Testați mănușile cu aparatul de sudat fără a-l porni pentru a vedea cum se simte în mână.

Dacă sudați mult, găsiți un brand bun care vă place și cumpărați cel puțin două sau trei perechi. Mănușile de sudură se deteriorează odată cu utilizarea lor și nu doriți să lucrați cu mănuși găurite, expunând pielea la flacără.

Ține-ți minte că puteți înlocui mănușile și puteți cumpăra altele noi în orice moment, dar nu vă puteți înlocui pielea și mâinile.

9. Jacheta de protecție pentru sudat

Veți avea nevoie de o geacă de sudură pentru a vă proteja corpul. Bluza de sudor este utilă pentru toate tipurile de proiecte, sudare sau finisare. Jachetele de sudură sunt realizate din materiale robuste și sunt rezistente la flacără. Gecile de sudură ajută la protejarea împotriva arsurilor cauzate de metale fierbinți sau scule care ar putea cădea pe sudor în timp ce acesta lucrează. O jachetă de sudură este prima linie de apărare pentru sudori împotriva arsurilor dureroase.

Atunci când cumpără o jachetă de sudură, alegeți ceva de dimensiune mai mare. Jachetele de sudură mai mari vor ajuta să acopere orice haină ce s-ar putea purta pe dedesubt. De asemenea, asigurați-vă că jacheta acoperă baza gâtului, lungimea completă a brațelor și acoperă câțiva centimetri în jos sub talie.

Orice culoare poate fi aleasă dar dacă trebuie să lucrați în aer liber, în special în apropierea străzilor cu trafic intens, atunci o culoare galben sau portocaliu aprins poate fi mai potrivită pentru a fi vizibil.

10. Suporturi de sudură

Suporturile de sudură sunt ca greutățile de hârtie. Ele ajută la menținerea pieselor metalice fixate în siguranță, astfel încât să le puteți suda împreună fără să țineți nimic în mâini. Suporturile de sudură funcționează în general în sensuri opuse, menținând piesele ferm împreună, astfel încât să puteți suda în jurul îmbinărilor.

Există două opțiuni pe care le aveți aici. Puteți cumpăra fie suporturi scumpe de la un magazin online, fie vă puteți construi propriile suporturi de la zero.

11. Magneți de sudură

Magneții de sudură au devenit un instrument de sudură necesar datorită versatilității lor. Cu ajutorul lor puteți ține bucăți de metal fixate pe loc și puteți crea multe unghiuri pentru proiectele dvs. Mulți sudori îi preferă în locul suporturilor de fixare, mai ales atunci când caută să facă o muncă ușoară și delicată. Acești magneți pot fi utilizați pentru construirea de cadre de sudură pentru grătare de groapă de foc, mese și multe altele.

Magneții de sudat se găsesc într-o varietate de forme și dimensiuni. Ei pot fi folosiți pentru orice, de la un mic proiect de sudare la proiecte complexe mari. Trebuie doar să cumpărați mai mulți magneți care pot fi configurați pe masa de lucru cu ușurință.

De exemplu, dacă vreți să construiți un cadru pătrat, puteți plasa 1 magnet la fiecare colț al barelor metalice pentru a le fixa pe poziție.

12. Cleme de sudare

Clemele sunt absolut necesare pentru sudori. Acestea sunt folosite pentru a fixa metalul în loc și pentru a-l împiedica să se miște în timpul sudării.

Clemele pot rezista la temperatura ridicată creată în timpul procesului de sudare. Acestea sunt realizate din metal, dar asigurați-vă că aveți mănuși și investiți într-o varietate de dimensiuni de cleme și forme, dacă doriți să luați în serios de sudarea.

Veți avea nevoie, probabil, de cel puțin 10 cleme de sudură, dacă lucrați profesional la proiecte. Fără cleme, este dificil să țineți piesele împreună, iar întreaga lucrare poate ieși deformată.

13. Colțar de sudura

Un colțar de încadrare este un instrument necesar pentru incepatori, deoarece face sudarea mult mai ușoară. Acesta vă ajută în principal să creați cadre pătrate și de a deveni mai bun la sudare. Îl utilizați prin punerea capetele barelor de metal în colțar apoi fixarea și sudarea lor. Este un accesoriu excelent, mai ales atunci când începeți să faceți unghiuri perfecte de 90 de grade.

14. Perie de sârmă metalică

Când lucrați cu metal, se creează ca o zgură pe suprafețe care trebuie îndepărtată pentru a păstra piesa curată. O perie metalică poate folosită pentru a menține suprafața curată de orice astfel de reziduu.

Surplusul este creat în timpul procesului de sudare și acesta poate fi util în timpul sudării, deoarece acționează ca un agent de ecranare și păstrează metalul izolat. Baia de sudură topită trebuie protejată de particulele de praf și de contaminarea atmosferică.

După ce ați terminat de sudat cu electrod învelit sau cu aparat de sudat MIG, va trebui de multe ori să periați stratul de zgură pentru a vedea sudura finală. Puteți utiliza ciocane și perii metalice pentru a o elimina și pentru a realiza un finisaj frumos, lustruit.

15. Șubler sau reper de măsurat tabla

Un ecartament din tablă este un instrument excelent, deoarece vă ajută să măsurați diferite metale pentru grosime. Ai putea încerca să măsoare grosimea cu ochii, dar măsurătorile făcute în acest fel nu sunt întotdeauna perfecte.

Reperul de măsurat metalic vine la îndemână pentru proiecte care necesită precizie. Trebuie doar să puneți piesa de prelucrat in măsurător ca să obțineți o dimensiune precisă.